25.10.06

Дъблин и Лондон затвориха врати, Варшава ги отвори

Великобритания и Ирландия обявиха ограничения на свободния достъп на българи и румънци след присъединяването на страните към ЕС до трудовите си пазари, докато Полша съобщи, че няма да въвежда пречки. Решението на британското правителство, автоматично последвано от такова на ирландското (двете държави са в единна визова зона и плътно съгласуват имиграционната си политика - бел.ред.) бе посрещнато от София и Букурещ с разочарование и предупреждение за контрамерки и с критики от Европейската комисия. Мерките на Лондон ще важат поне една година, а на Дъблин две, като максималният срок според правото на ЕС е до седем години.Решението е дискриминационно, защото не засяга гражданите на приетите през 2004 г. държави, чиито имигранти създадоха през последните две години проблема, използван днес срещу България. Швеция бе единствената друга държава в ЕС, отворила пазара си на труда за източноевропейци, и в понеделник Стокхолм съобщи, че на 1 януари 2007 г. няма да промени позицията си за двете балкански държави.След заседание на кабинета в Лондон вътрешният министър Джон Рийд се похвали, че решението е било единодушно, но външният министър Маргарет Бекет коментира, че с налагането на ограничения правителството "рискува да хвърли румънците и българите директно в лапите на черната икономика". Ирландия, която напоследък на няколко пъти координира с Лондон на най-високо ниво позицията си, реши да запази досегашната система за достъп до трудовия пазар чрез специални разрешителни. Ирландската търговска камара реагира с разочарование, но и изрази разбиране, че все пак трябвало да се защити единната зона за движение между Ирландия и Великобритания. Общата квота от близо 20 хиляди общи работници от България и Румъния е за земеделието и хранително-вкусовата промишленост, но сме готов ида изслушаме какви са нуждите и на други индустрии, заяви във вторник министър Рийд. От санкцията не произтича забрана за туристическите пътувания - след 8 седмици до Великобритания ще може да се пътува без визи. Учещите в колежи и университети на Острова ще запазят правото на временна заетост.България реагира остро на решението на Лондон. "Разочарована съм от промяната на британската политика", коментира министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, която по това време беше на посещение на Острова и даде интервю за британския канал "Би Би Си нюз". Европейската комисия също изрази съжаление от решението на Лондон. Това стана в специално изявление на говорител на еврокомисаря по заетостта Владимир Шпидла. Румънският премиер пък определи позицията на Великобритания като лоша инвестиция и заяви, че страната му ще се бори за минимално къс срок на ограниченията. След присъединяването на България и Румъния към ЕС българите няма да могат да работят автоматично в повечето страни членки. Засега единствено съгласие да отворят пазарите си са декларирали Швеция, Словакия, Финландия и Полша.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Великобритания: обща квота от почти 20 хил. работници българи и румънци (16 250 в земеделието, 3500 в хранително-вкусовата промишленост); 6 месеца право на престой; без социални помощи или бонуси за жилища; запазва се практиката на достъп на самонаети лица, стига да могат да докажат, че се самоиздържат (сегашните т.нар. бизнес визи); квалифицирани кадри могат да бъдат наемани само с разрешително за работа и след като докажат, че няма британци, които могат да заемат мястото; ограниченията ще важат минимум 12 месеца и ще се преразглеждат всяка година.
Ирландия: без някакви специални квоти и без промяна на досегашната практика за достъп до трудовия пазар; българи и румънци трябва да продължат да кандидатстват за разрешително за работа; ще са с предимство пред кандидати от Норвегия, Швейцария и Исландия; без социални помощи, докато са на работа; ограниченията ще бъдат преразгледани преди края на 2008 г.

Publipt! Clique Aqui!