16.2.06

Eдна българска общност, която живее в малкото градче Самора Корейа и с гордост играе хоро на португалските народни празници и представя българсия фолклор, влезе наскоро във връзка с Асоциацията.
Очакваме с нетърпение връзка от още сънародници, живеещи в Португалия!
Ето какво ни пищат:
Здравейте Българи,
пиша ви от Самора Корейа. Тук живеят около 30 българи, 5 от които са деца. Аз съл агроном по образование. Имаме и счетоводител и лесоинженер, хореограф, двама художника и всичко е на лице, за да бъдем една горе долу сплотена общност. Събираме се по Коледа, Нова Година и Великден. Имаме си и гайдар с гайда и се веселим. Голямата част сме от северна България, Русенска област. Участваме в културни изяви на града и за това има заслуга нашата хореографка Венета Расташка, която от четири години играе в ранчото в Самора.
Поздрави,
Иванка Иванова
Самата г-жа В. Растaшка пище:
През месец октомври 2005 г. В Самора Корейя бе създадена фолклорна група за български народна танци и традиции “Българска роза”. От общината бе предоставена зала за репетиции един път седмично.
Дебютът на групата бе на 11 ноември с участвие в тържествата по случай Сао Мартиню, проведени от Община Самора Корейя. Българските хора предизвикаха интерес и се харесaха и две седмици по-късно състава получи покана за ново участие в местен празник.
Групата е отворена за всички ентусиасти и любители на българския фолклор.

Publipt! Clique Aqui!