30.5.07

Уикенд на българското кино в Кашкайш

На 26 и 27 май в Общинската библиотека на Кашкайш се състоя “Уикенд на българското кино”. Събитието бе посветено на 24 май, Деня на славянската писменост и култура. Проявата бе организирана от Асоциация „Българи” с подкрепата на Общинската библиотека в Кашкаиш, Държавната агенция за българите в чужбина и издателство “Нова вега”.

Прожектирани бяха филмите „Козият рог”, “Оркестър без име”, “Господин за един ден” и „Мила от Марс”.

Желанието ни беше да представим произведения на българското кино, които продължават да вълнуват, независимо от разстоянието и отдалечаването в годините (историческата проблематика в „Козият рог”, комедията „Господин за един ден”), а също и най-новите произведения на българското кино, забелязани от критиката и прожектирани на фестивали в чужбина („Мила от Марс”).

Този първи уикенд на българското кино е нашата позиция и нашето послание към аудиторията – представяне на българската култура в Португалия, повече разговори по проблемите на светоусещането и идентичността.

Състоя се и изложение на преведените на португалски език книги на Антон Дончев (“Странният рицар на свещената книга”) и Красин Кръстев (“Подвижни пясъци”), на португалския детски автор Асириу Баселар с преведените на българси език творби “Утринна звездица” и “Плашило наопаки”, а също и на други детски книжки на български и португалски език.

Publipt! Clique Aqui!